Tuintrends 2022

In januari valt er helaas nog niet veel te doen in de tuin. Binnen kunnen we het wel al lekker groen maken (zie onze eerdere nieuwsberichten over populaire kamerplanten). Daarnaast kun je met bossen tulpen en bollen 'op pot' nu al het voorjaar in huis halen. En komend weekend kunnen we de vogels tellen voor de Nationale Tuinvogeltelling. Dus lok deze week de vogels naar je tuin door ze allerlei lekkers (en gezonds!) te voeren, van ongezouten pinda's en pitten tot vogelpindakaas met bessen of meelwormen. Aan het gefladder en getjilp van je tuingasten zul je in de tussentijd al het nodige plezier beleven.

Een goed begin is het halve werk

Het duurt nog even voordat we weer volop kunnen tuinieren, maar je kunt deze stille periode gebruiken om eens te kijken wat je zou willen veranderen aan de tuin. Zeker als je denkt straks de hulp van een professionele ontwerper of hovenier nodig te hebben kun je maar beter zo snel mogelijk beginnen met het maken van plannen en het inhuren van een deskundige. In het voorjaar zijn die namelijk vaak al volgeboekt. Of het nu om grote tuinveranderingen of kleine metamorfoses gaat, laat je daarbij inspireren door de tuintrends voor dit jaar, opgesteld voor de Groenbranche door ander andere Bloemenbureau Holland, iBulb en Bureau Nijman + Van Haaster.

Tuintrend 1: Frisse blik op de toekomst

Hierbij hoort een eenvoudige, overzichtelijke indeling met veel witte accessoires en witbloeiende planten. Met oog voor meer biodiversiteit en klimaatverandering wordt halfverharding gebruikt, waardoor water in de grond kan dringen, en zien we veel gerecyclede en duurzame materialen. Voor een luchtig accent zorgen siergrassen, aangevuld met veel groene en grijze bladplanten voor een rustig plaatje en her en der een vrolijk toefje gele bloemen.

Tuintrend 2: Kleurig en luchtig

Speels, vrolijk, bont en bloemrijk. Dat zijn de trefwoorden die bij deze tuinstijl horen. Vier elke dag vakantie in eigen tuin, met bloeiende planten in elk seizoen. Languit ontspannen doe je in de hangmat of onder een vrolijke parasol op een kleurrijk picknickkleed op het gazon. De tuin is onderhoudsvriendelijk en hoeft niet perfect aan kant te zijn. Uit de weelderige borders kun je hele boeketten plukken en er hangen feestelijke lampionnetjes of lichtsnoeren. Accessoires van textiel, keramiek of kunststof hebben dessins in de vorm van strepen, ruitjes, bladeren of fruit.

Tuintrend 3: Nostalgisch

In onzekere, telkens veranderende tijden grijpen we graag terug naar traditionele, vertrouwde waarden en producten. Daarbij hoort een tuin die is als een knusse, gezellige woonkamer, waarin je je geborgen voelt. Rozen en vooral klimrozen, maar ook hortensia's, potgeraniums, bijzondere groenten en fruitboompjes worden gecombineerd met warm donkerrood blad, zoals dat van het purperklokje (Heuchera), en bloemen in zachte pasteltinten. Er staan uitnodigende rotan zitjes, her en der ouderwetse kannen en kruiken en op de tuintafel ligt een geblokt tafelkleed. Accessoires hebben een granito- of marmerlook en ronde vormen.

Tuintrend 4: Wellness Bubble

Lichaam en geest worden verwend in de tuin die aansluit bij deze trend. Er is een hottub of minivijver en aan ligstoelen en een riante loungebank is geen gebrek. Exotische of exotisch ogende planten en transparante, bloemrijke borders vormen een bijzondere mix. Denk hierbij aan bamboe, (boomvarens), passiebloem, waterlelies en vlinderstruiken. Het kleurenpalet neigt naar dat van een mooie zonsondergang, met geel, oranje, paars, lila en fuchsia, in een soort neonpastel-nuances. Water vormt een belangrijke inspiratiebron, dus dessins zijn vloeiend en golvend. De materialen van accessoires en tuinmeubels zijn veelal glanzend, spiegelend en transparant.