Een zomer vol zon, groen en bloemen

Een zomer vol zon, groen en bloemen

Deze zomer wordt groen. Groen kan overal en het kan duurzamer. Het nieuwe tuindenken maakt het mogelijk. Vergroen uw omgeving! Maak een rijke, bloeiende, gezonde leefwereld om u heen. Het kan echt!

U kunt er aan meewerken
Het is heel eenvoudig: groen kan overal. Eerder bestond al de slogan dat groen geen hoogtevrees kent. Nu is het devies: waar maar mogelijk, maak het groen! Een plat of licht hellend dak?: het kan een tuin worden; fabrieksdaken worden levende groene oases; tegeltuintjes kunnen overal; muren laten begroeien kan met veel meer dan klimplanten alleen. Er komt steeds meer ervaring met verticaal tuinieren en groene wanden; plant bomen: er zijn tientallen soorten met smalle groeivormen die zelfs aan heel weinig ruimte genoeg hebben. Groen kan echt overal.

Voordelen van de groene stad
Hoe meer groen, des te gelijkmatiger de omgevingstemperatuur. Het ademende groen nivelleert extreme uitersten. Op hete dagen is het met planten koeler, in koude perioden warmer. Planten zuiveren de lucht van afvalstoffen en ze produceren gezonde zuurstof. Planten filteren roetdeeltjes en ander fijnstof uit de lucht. Ze nemen vervuild water op en verdampen dat in zuivere vorm. In een groene stad hoeft veel minder hemelwater via het riool te worden afgevoerd. Groen verzacht harde vormen. Bedekkend groen zorgt dat de temperatuur in de gebouwen eronder gelijkmatiger blijft; airco’s en verwarmingssystemen hebben minder werk en dat betekent kosten- en energiebesparing. Het kan en het helpt: ook in uw straat, wijk en stad! www.degroenestad.nl

Een stoeptegeltuintje
Het is geen nieuw idee, maar wel een heel goed plan om een paar bakken met planten tegen de gevel te plaatsen, of enkele stoeptegels te lichten, de vrijgekomen grond te verbeteren met compost en daar klim- of andere planten in te laten groeien. In straten met alleen maar harde oppervlakken voor de deur voelt vaak niemand zich verantwoordelijk voor wat daar gebeurt en slaat de verloedering toe. Maak de buitenruimte een beetje meer eigen, maak het groen!

Groen op het balkon
Ieder balkon kan een groen tuintje worden, maar iedere situatie is weer anders en niet alles kan of mag. Houd bij de plantenkeuze rekening met bezonning, wind en uitdroging. Kies voor een balkon op het zuiden planten die fel zonlicht en de nodige droogte verdragen. Vergeet grassen en bamboes niet. Een balkon op het noorden ligt in de schaduw. Kies daar planten zoals klimop (Hedera), dagbloemen (Tradescantia), en zomerbloeiers zoals fuchsia’s en vlijtig liesjes. Op een balkon op het westen of oosten zijn veel meer mogelijkheden, omdat daar de middag- en avondzon of ochtendzon op schijnt. Daar zijn niet alleen geraniums (Pelargonium), maar ook aardbeien, een tomatenplant, kruiden en reeksen andere prachtige of lekkere planten helemaal op hun plaats. Maar voor alles: kies planten die u aanspreken door hun vormen, kleuren, geuren en uitstraling. Als u er blij van wordt, is het goed!

Haal inspiratie uit de Floriade
Haal het groen naar u toe of zoek het op. Ga bijvoorbeeld naar de Floriade bij Venlo. Deze grootste tuinbouwexpo ter wereld die eens in de tien jaar in Nederland wordt georganiseerd, is een fantastisch evenement waar de wereldtop op tuin- en tuinbouwgebied zich met al zijn schoonheid toont. Groen, uniek en duurzaam. Dat wilt u niet missen. U komt er ogen te kort en gaat aan het eind van een lange dag weer vol nieuwe ideeën naar huis. U zult er uw tuin met andere ogen gaan bekijken en mogelijkheden zien waar u niet eerder aan hebt gedacht.

‘Be part of the theatre in nature, get closer to the quality of life.’
Tot en met 7 oktober is de Floriade bij Venlo alle dagen geopend (zie www.floriade.nl). Dit internationale, groene evenementenpark is vol van de wereld van tuinen, bloemen en planten. Er zijn vijf themawerelden:

 1. Relax & Heal gaat over weldadige natuur en gezondheid, gevoel en prikkeling van zintuigen: van blotevoetenpad tot Aziatische theerituelen en veel, veel meer;
 2. Green Engine is het parkdeel over tuinbouw en groene industrie – verbazingwekkend interessant met o.a. de glazen Villa Flora en een ‘snoepboom’ voor kinderen;
 3. Education & Innovation – een verrassend gevarieerde blik op en in de toekomst;
 4. Environment gaat over de kwaliteit van onze directe leefomgeving, groen in huis, tuin en stad.
 5. World Show Stage – andere culturen, kunst en entertainment. Een internationale smeltkroes in het groen.

 

Wat u zeker niet mag missen zijn de uiterst inspirerende thematuinen, met name twee tuinen van de Stichting Tuinpromotie Nederland met de thema’s ‘Be Happy’ en ‘ Let me Glow’ die een verrassende visie op de verwachte trends voor 2013 tonen. De eerste tuin is gericht op mensen die graag lekker en leuk in hun tuin willen leven, in de ‘Let me glow’-tuin ligt de nadruk op design, uniekheid en een bijzondere beplanting.
De Floriade, een echte aanrader!

Doen in de zomer

 • Vooral genieten!
 • Potplanten regelmatig water geven.
 • Vergeet niet te sproeien als het lang droog is.
 • Iedere week het gras maaien.
 • Uitgebloeide bloemen verwijderen.
 • Vijver bijvullen als het waterpeil zakt.
 • Let op bladluizen!
 • Rozen nog eens rozenmest geven.
 • In augustus wordt het vochtiger: let dan op schimmels.